Sommige poezen en katten kunnen niet anders dat dagenlang lekker naar buiten gaan. Terwijl andere katten het heerlijk vinden om juist binnen te blijven slapen, gaan juist anderen er graag op uit. Zij willen dan ook wel genoeg keren binnen gelaten worden, om wat te kunnen eten of om simpelweg een rondje te lopen voordat zij weer naar buiten willen. Elke keer de deur open- en dichtdoen kan wat vervelend worden. Daarom is het kattenluikje bedacht. Net zoals alles tegenwoordig, zijn er in 2022 zeker luiken die moderner zijn en allerlei technische snufjes met zich mee brengen. In deze blog lees je alles over kattenluiken en wat handige tips om er optimaal gebruik van te kunnen maken.
Typen luiken
We beginnen met het standaard kattenluikje. Deze heeft een eenvoudige flap die dicht gemaakt kan worden als de kat een langere tijd binnen (of juist buiten) moet blijven. Over het algemeen is een standaard luik voor katten tot zeven kilo, maar er bestaan nog wat varianten. Denk bijvoorbeeld aan een kattenluikje met een vier-standenvergrendeling: alleen naar binnen, alleen naar buiten, naar binnen en buiten of volledig gesloten. Zo kan het baasje beslissen wanneer de kat gebruik mag maken van het luikje.
Kattenluikjes met een magneetsluiting zorgen ervoor dat de kat van de buren geen gebruik zal maken van het luikje. Hierbij draagt de kat een magneetje op zijn halsband. Wanneer deze in de buurt komt van de sluiting, gaat het kattenluikje open.
Een kattenluik met chip werkt eigenlijk hetzelfde, maar geeft minder kans dat de kat de ‘sleutel’ kwijtraakt. De sluiting werkt namelijk op de chip die geregistreerd staat bij de dierenarts. De chip staat geprogrammeerd in het luik en zorgt ervoor dat de flap wordt geopend wanneer de kat of katten met de juiste chip in de buurt komen.
Handig om te weten
Niet iedere kat pakt het gebruiken van een kattenluikje even snel op. Daarom kan het helpen om een kattenluik in je binnendeur met de hand een paar keer open en dicht te doen. Zo kan een kat zien hoe het werkt en raken zij er sneller aan gewend. Handig kan ook zijn om het kattenluikje de eerste paar dagen of weken helemaal open te laten. Zo weet een kat dat zij erdoor naar buiten kunnen en kunnen zij later wennen aan het feit dat het luikje ook dicht kan. Voor de katten die het nog niet helemaal begrijpen, kan het luikje open worden gehouden terwijl er een speeltje aan de andere kant wordt gehouden. Door de kat in de zomerperiode te trainen, zal het dier eerder naar buiten willen en sneller gebruik maken van het luikje.